Κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός (International Hydrographic Organization – IHO) γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υδρογραφίας. Αυτή η ημέρα, αποτελεί μια ευκαιρία για την ενημέρωση του κοινού για τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζει η υδρογραφία στη ζωή μας.
Η εστίαση φέτος είναι στον βασικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η υδρογραφία στην υποστήριξη των αυτόνομων τεχνολογιών. Αυτό περιλαμβάνει αεροσκάφη, επιφανειακά και υποβρύχια αεροσκάφη έρευνας καθώς και αυτόνομα πλοία.
Οι αυτόνομες τεχνολογίες δεν είναι κάτι καινούργιο: οι ναυτικοί χρησιμοποιούν συστήματα όπως αυτόματους πιλότους εδώ και δεκαετίες. Πιο πρόσφατα, τα μη επανδρωμένα σκάφη, όπως τα ανεμοπλάνα, βοηθούν στην πρόοδο των επιστημών των ωκεανών. Ωστόσο, παρατηρούμε αυξανόμενα επίπεδα αυτονομίας και ευρύτερες εφαρμογές. Χώρες όπως η Νορβηγία πραγματοποιούν επιτυχημένες δοκιμές με αυτόνομα πλοία. Αυτόνομα σκάφη έρευνας παρέχουν επίσης νέες και απροσδόκητες πληροφορίες σχετικά με τον βυθό. Ωστόσο, η περαιτέρω ανάπτυξη ασφαλών και περιβαλλοντικά ορθών λειτουργιών θα απαιτήσει πιστοποιημένες ενημερωμένες υδρογραφικές πληροφορίες. Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν οι ίδιες να παρέχονται από αυτόνομα οχήματα επιφανείας (ASV) ή αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUV). Τα αεροσκάφη που φέρουν τώρα είναι επίσης σε θέση να μεταφέρουν ελαφρούς αισθητήρες Multibeam Lidar για να παρέχουν υψηλής ακρίβειας δεδομένα βαθυμετρίας υψηλής ανάλυσης για κοντινά και παράκτια περιβάλλοντα. Αυτό θα συνέβαλε στην αύξηση της κάλυψης των περιοχών που δεν έχουν υποβληθεί σε έρευνα, ενώ παράλληλα θα παρέχει ένα πεδίο δοκιμής για αυτές τις τεχνολογίες.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υδρογραφίας για το 2020 έχει ως στόχο να παρέχει ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών για τη δημοσιοποίηση της υδρογραφικής εργασίας και των υπηρεσιών που παρέχονται από εθνικές Υδρογραφικές Υπηρεσίες, ενδιαφερόμενους φορείς της βιομηχανίας, ειδικούς συνεργάτες και την επιστημονική κοινότητα.
Η εργασία και η συμβολή των υδρογράφων
Οι ενδιαφερόμενοι που ασχολούνται με την υδρογραφία μπορεί να επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την Παγκόσμια Ημέρα Υδρογραφίας ως ευκαιρία να επισημάνουν τη σημασία και τη σπουδαιότητα των δραστηριοτήτων τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν την ασφάλεια της πλοήγησης, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διαχείριση των παράκτιων ζωνών, τις υποδομές θαλάσσιων χωρικών δεδομένων, την άμυνα και την ασφάλεια, την εξερεύνηση πόρων και όλα τα άλλα στοιχεία της γαλάζιας οικονομίας. Η ανάδειξη του σημαντικού έργου των υδρογράφων πρέπει να συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και της πολιτικής για τη σημασία των θαλασσών και των πλωτών οδών στη ζωή μας. Βασικά στοιχεία για τα οφέλη που αποκομίζονται από ακριβή και ενημερωμένα υδρογραφικά δεδομένα πρέπει να παρέχονται σε σχέση, για παράδειγμα, με τη βιώσιμη ναυτιλία ή τον αποτελεσματικό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
Η Παγκόσμια Ημέρα Υδρογραφίας είναι μια ευκαιρία για τον IHO και τα 93 κράτη μέλη του να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να ευαισθητοποιήσουν για τη σημασία της υδρογραφίας και να συνεχίσουν να συντονίζουν τις δραστηριότητές τους.
Στις 29 Νοεμβρίου 2005, τα Ηνωμένα Έθνη εξέδωσαν το ψήφισμα A / 60/30, το οποίο «χαιρετίζει την έγκριση από τον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υδρογραφίας […] με στόχο την αύξηση της κάλυψης των υδρογραφικών πληροφοριών σε παγκόσμια βάση και παροτρύνει όλα τα κράτη να συνεργαστούν με αυτόν τον οργανισμό για την προώθηση της ασφαλούς πλοήγησης, ιδίως στους τομείς της διεθνούς ναυσιπλοΐας, των λιμένων και όπου υπάρχουν ευάλωτες ή προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές. ”
[Από την ιστοσελίδα του ΙΗΟ για την Παγκόσμια Ημέρα Υδρογραφίας 2020]